Sekadar Renungan... aku pasti setiap orang pernah makan di restoran... tak kiralah mahal ataupun murah....apa kata setiap kali menjenguk ke restoran pada hujung minggu atau pada hari - hari biasa, cuba - cuba toleh ke meja depan belakang kanan atau kiri...perasan tak selera makan orang kita?
Bila makan sekeluarga ada yang pesan itu dan ini...ada nasinya yang tinggi menggunung.. lauknya sampai 3 atau 4 jenis...anak - anak yang kecil juga diajar makan sendiri...alham
Betul anda nampak?... cuba lihat pinggan yang masih penuh dengan nasi... lauk yang tidak abis dijamah...BUKAN
anak - anak kecil ini sudah dididik dari kecil lagi untuk membazir...sepa
inilah sikap orang kita... tanpa kita sedari...TAHUKA
KERANA KITA MASIH KURANG BERKEMAMPUAN UNTUK MENGAWAL NAFSU HINGGA BERLAKU PEMBAZIRAN...TA
Kalau sambut Besday pun makan kuih dan kek pun bung-buang jugak.
ReplyDeleteBETULLAH SEBAB ITU RAKYAT MALAYSIA YANG TERTINGGI KENA PENYAKIT KENCING MANIS, DARAH TINGGI, SAKIT JANTUNG , GOUT DAN MACAM-MACAM LAGI PENYAKIT. PALING BANYAK MEMBAZIR, TAPI SETAKAT GULA NAIK 30 SEN SUDAH MEROYAN SAKIT JIWA BAGAI NAK RAK 1 DUNIA...RAKYAT MALAYSIA JUGA RAMAI YANG TIDAK TAHU BERSYUKUR...
ReplyDelete