Ahli falak yakin raya hari Rabu?

Mahkamah Agung Riyadh arah lihat anak bulan petang 29 Ramadan

JEDDAH: Mahkamah Agung Arab Saudi meminta umat Islam di negara itu untuk melihat anak bulan Syawal pada petang Isnin yang jatuh pada hari ke-29 Ramadan (29 Ogos) dan melaporkan perkara itu kepada mahkamah terdekat jika sesiapa melihat anak bulan sama ada dengan mata kasar atau bantuan teropong.
Mahkamah mengarahkan mereka yang mahu melihat anak bulan terbabit menyertai jawatankuasa itu di setiap wilayah.


Anak bulan tidak akan dilihat pada malam Isnin, 29 Ramadan, justeru Aidilfitri tidak akan disambut Selasa ini. - Majed Abu Zahra, Pengerusi Persatuan Astronomi Arab Saudi
Tamatnya berpuasa dan Hari Raya Aidilfitri diputuskan dengan melihat anak bulan Syawal.

Bagaimanapun, pakar kaji bintang yang berselisih pendapat berhubung permulaan bulan suci Ramadan berdasarkan pengiraan astronomi, berdebat sekali lagi mengenai permulaan Syawal.

Mereka kini berhujah sama ada Aidilfitri, yang menandakan tamatnya bulan Ramadan, jatuh sama ada Selasa atau Rabu. Kontroversi berhubung permulaan Ramadan juga mencetuskan perdebatan.

Persatuan Astronomi Arab Saudi menjangka Ramadan berlanjutan selama 30 hari tahun ini dan dalam kes itu, ia akan berakhir pada Selasa, 30 Ogos, dengan lebaran jatuh pada Rabu, 31 Ogos.
Persatuan itu berkata anak bulan tidak akan dilihat pada malam Isnin, 29 Ramadan, justeru Aidilfitri tidak akan disambut Selasa ini.
Pengerusi persatuan itu, Majed Abu Zahra berkata anak bulan pada Isnin, 29 Ogos, akan kelihatan sebelum matahari terbenam, justeru tiada sesiapa dapat melihatnya.

Beliau menjelaskan pada hari berkenaan, bulan akan bertukar gerhana di semua bahagian pentadbiran kerajaan sebelum matahari terbenam sekurang-kurangnya tiga hingga enam minit justeru menjadikannya mustahil untuk melihat anak bulan terbabit.

Katanya pada malam Selasa, 30 Ogos, bulan dapat dilihat dengan jelas tanpa bantuan teleskop sekali gus memberi petunjuk Aidilfitri akan jatuh pada hari berikutnya, Rabu, 31 Ogos.

Abu Zahra berkata ada dua pilihan yang diambil pihak berkuasa Arab Saudi iaitu pertama menjadikan Selasa, 30 Ogos hari pertama Aidilfitri dengan penduduk berpuasa selama 29 hari menurut kiraan astronomi.

Kedua, menjadikan Rabu, 31 Ogos, hari pertama lebaran ketika bulan dapat dilihat dengan mata kasar pada malam Selasa. – Agensi

1 comment:

Anonymous said...

Ahli falak dapat menentukan dgn adanya anak bulan walaupun belum tiba masanya atau pun langit mendung tanpa melihat kemunculannya.

Adapun Syariat Islam melalui hadis Rasulullah(s.a.w) menuntut kita berpuasa atau berbuka (raya) dgn melihat anak bulan dan jika mendung hendaklah disempurnakan bulan sya'ban 30 hari. Dlm riwayat yg lain sabda Nabi(s.a.w),...sekiranya mendung, qadarkannya yakni menyempurnakan bulab sya'ban 30 hari.
Inilah jumhur pendapat madzhab Hanafi, Malikidan Syafi'ie melainkan Hanbali.

Imam Syafi'ie menyatakan dlm kitab Umm,
...Tidak harus bagi hakim (pemerintah) melazimkan dgn memaksa org Islam berpuasa atau berbuka (raya) lain drp sebab tsabit nampak anak bulan disisi mereka atau menyempurnakan bilangan nya 30 hari...

Kesimpulannya ahli falak / takwim menentukan puasa dan raya dgn ADA anak bulan tetapi Syara' mentsabitkannya dgn NAMPAK anak bulan.Maka jalan Syara' itu pilihan kita.

ANAK BULAN ADA TAPI TAK NAMPAK, MAKA SEMPURNAKAN BULAN 30 HARI ADALAH AS SUNNAH.

Wallahua'lam.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...