Hudud: Stetmen terbaru Dr Asri. Nik Aziz Sempat Diperli?

Hudud sukar dilaksanakan di negara ini kerana persekitaran berbeza berbanding hudud yang dilaksanakan di peringkat permulaan dahulu.

Bekas Mufti Perlis, Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata, pelaksanaan hudud memerlukan penelitian kerana berdasarkan beberapa penulisan oleh ulama terkenal, beberapa negara luar tidak mengamalkannya kecuali Arab Saudi yang menjadi contoh pelaksanaan hudud.

Menurutnya, persekitaran yang membolehkan undang-undang hudud berfungsi dengan adil selain di Arab Saudi, tidak wujud.“Hudud mestilah ditangguhkan sehingga suasana yang sesuai. Jika hudud dilaksanakan juga, ia tidak akan mencapai tujuan yang ALLAH kehendaki,” katanya.

Mohd Asri juga meyakini keikhlasan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mengenai hasrat Islam beliau yang mendalam yang ditunjukkan dalam amalan peribadi dan politik.Bagaimanapun katanya, tidak semestinya hal yang sama ada dalam diri setiap pembicara hudud kerana kadang kala sebahagiannya mengelirukan pihak lain terutama masyarakat bukan  Islam di negara ini.

“Kita tidak boleh mempertikaikan hukum ALLAH, tetapi kita boleh mempertikaikan cara pelaksanaan dan pentafsiran hukum berkenaan oleh manusia,” katanya.Beliau berkata, menjadikan politik tertumpu kepada hudud bukan satu kebijaksanaan, tidak tepat dari segi maqasid agama dan kepentingan politik.

“Tujuan politik luas dan sepatutnya dibincangkan bagaimana memastikan tiada alasan untuk sesiapa mencuri disebabkan keadilan dan kebajikan negara,” katanya.-sh

Published with Blogger-droid v2.0.8

2 comments:

Anonymous said...

Mai pemimpin ni..kata..Hudu tu tak sesuai la.. tak ikut peredaran zaman..
Mai ahli agama ni pulak...kata kena ikut semasa la...

FUCK la HUDUD ni....
Memang tak sesuai ka?
Apa...???
Lu punya tuhan Allah memang BANGANGka? Mau suruh buat HUDUd tapi tak sesuai dgn manusia sezaman.
FUCK la lu punya nabi...
Sebar islam tapi..tak sesuai untuk manusia...
Cakap tak selupa bikin.
Kata Islam tu agama paling sempurna..
Cakap Hukum islam tu paling baik..
Tapi...bila mau bikin, Orang Islam sendiri yang halang.
Fyck...Fuck...la Islam ni.

Hariz Fazilah said...

Ape nih anonymous 12:38. Islam itu syumul dan tidak boleh dipertikai. Kamu jangan kata begitu. Kalu tak paham pown tanyalah ulama dan cerdik pandai. Walaupon pandangan berbeza tapi kita perlu berlapang dada. Kalu buat perhitungan begitu nanti jatuh kufur nauzubillah

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...