Email Pedas Berapi Pegawai Kerajaan Zaman Tun M Terhadap Azran Si Tanggang Tersebar..


Tempoh 24 jam yang saya berikan kepada Ketua Pegawai Eksekutif AirAsiaX yang celupar dan berotak udang itu memperkecilkan dan menghinadinakan perjuangan bangsa sendiri, apatah lagi tatkala agama dan bangsa kita diterosok dengan begitu kejam oleh bangsa lain semasa PRU13 baru-baru ini.

Apa nak dihairankan, mereka tidak mengundi pun. Mereka hanya tahu bagaimana mengaut seberapa banyak wang daripada rakyat Malaysia khususnya penumpang Melayu, memanupulasi harga temberang murah mereka, dan kini menulis kononnya perjuangan orang Melayu seperti oleh Utusan Malaysia itu dikatakannya Rasis.

Saya diberitahu mereka sudah membincangkan hal Kurang Ajar ketua Pegawai Eksekutif AirAsia X itu, ada pembaca menulis dalam komen dia hanya layak Ketua Entertainment AirAsia yakni mengacarakan aktiviti-aktiviti sosial yang bertentangan dengan agama Islam dan budaya orang Melayu.

 Inilah si Kitul dan Tangggang yang memperbodohkan bangsa sendiri.
Dia tidak sedar dirinya berdiri kerana perjuangan orang-orang Melayu terdahulu dan perjuangan akhbar-ahbar Melayu seperti Majlis, Utusan Melayu dan Utusan Malaysia.

Saya diberitahu Tony Fernandez, Datuk Kamarudin, Tan Sri Rafidah dan juga Datuk Pahamin Rejab memberikan pandangan yang positif kepada perjuangan kita membuang si Tanggang moden ini dan si Kitul moden ini. 

Kamu Azran tidak layak untuk marah dengan gelaran itu, kerana jutaan orang Melayu lebih teramat marah dengan kebodohan kamu menghina perjuangan orang Melayu mempertahan kepentingan Melayu melalui Utusan Malaysia. Jika kamu marah, kamu marahlah diri kamu sendiri.

Kamu kata dalam perbincangan petang tadi kamu hendak saman Utusan Malaysia dan para blogger yang tersangat amarah dengan kamu! Kamu patut saman diri kamu sendiri!!!

Hingga ke hari ini, kamu tidak tulis dalam tweeter kamu betapa Rasisnya akhbar-akhbar Cina yang mengutuk dan mengeji orang-orang Islam dan orang-orang Melayu! Kenapa kamu tidak ulas kamu benci tulisan-tulisan Rasis dalam akhbar-akhbar Cina itu? Kamu butakah, atau hati kamu buta?

Kamu tahukah berapa kali Datuk Pahamin Rejab naik tangga turun tangga dan mengejar Tun Dr. Mahathir untuk menerangkan dan meyakinkan Tun Dr. Mahathir mengenai penubuhan Air Asia. Kamu tahu kamu hanya bermula dengan 2 Biji Kapal yang kamu pinjam dari MAS? 

Kamu tahukah kerajaan ketika itu merelakan laluan-laluan MAS diberikan kepada kamu supaya kamu boleh untung sedikit dan kerajaan tidak minta apa-apa pun melainkan tunjukkanlah sikap Patriotik kepada bangsa kamu, dan sayangilah perjuangan bangsa kamu yang dihinadina oleh orang lain sekarang ini?

Kalau kamu ada di hadapan saya sekarang, saya akan baling muka kamu dengan tahi penumpang-penumpang Air Asia yang tertipu dan tertekan dengan pelbagai syarat tambahan dan bayaran tambahan yang kamu create dalam sistem online kamu! 

Tahi itu untuk lambang mulut kamu yang menghina perjuangan orang-orang Melayu yang mengharapkan adaptasi dan wajadiri hanya di Utusan Malaysia, satu-satunya akhbar yang benar-benar memperjuang aspirasi bangsa Melayu dan agama Islam di negara ini.

Kalau bukan Utusan Malaysia, siapa lagi yang berani ke depan memperjuang mempertahan dan mengabdikan dirinya untuk agama dan bangsa kita? Kamu nak mengharapkan Sin Chew Jit Poh atau Nanyang Siang Pao kah wahai Azran Osman Rani???

(emel kedua dari Mantan Pegawai Tinggi Kerajaan, zaman Tun Dr. Mahathir)

3 comments:

nasirwise said...

CEO AIR ASIA X MELAKUKAN `WRONG BUSINESS DECISION’
Asran Osman Rani, anak muda Melayu ini adalah CEO Air Asia X. Beliau ini berlawan arus dengan pendirian orang Melayu sejagat yang sedang kecewa dan marah kepada orang Cina ekoran sokongan mereka kepada pembangkang walaupun diberi pelbagai insentif oleh DS Najib dan Kerajaan. Yang betul betulorang Cina mengkencing DS Najib dan rakyat seperti penulis ini ialah tepukan gemuruh palsu dan kehadiran tidak ikhlas semasa Jamuan Makan atau Program Bertemu Rakyat.

Yang bagusnya, sekurang kurangnya sekarang kita tahu beliau ini pendokong perjuangan politik pemimpin moral bermasalah dan DAP rasis. Mungkin beliau ingin menjadi hero tetapi `not at the right time and place or issue’.

Disamping kedengaran desakan NGO Melayu supaya Azran (yang botak macho), penulis mengambil pendekatan lebih drastik, Kerajaan wajar memberi banyak peluang perniagaaan kepada MAS, FireFly dan MALINDO. Airline baru ini diharapkan memberikan perkhidmatan yang standing atau lebih baik. Beri MALINDO dan Firefly atau MALINDO X (menyaingi Air Asia X) beroperasi di KLIA2 dan juga sesuai di Subang juga. Rakyat Malaysia juga disaran bukan sahaja BUY/USE CHINESE LAST tetapi juga FLY Air Asia LAST. Beri keutamaan menaiki penerbangan MALINDO melainkan sebab sebab `connectivity’. InsyALLAH, MALINDO akan mengikuti rapat Air Asia. Hanya selepas mamat macho ini berambus dari industri ini, pembaikotan mesti dilakukan.

Penulis pernah mengulas bahawa AirAsia yang selalu bertelagah denan MAHB dan pernah mengugut untuk tidak beroperasi di KLIA2. Air Asia telah membuat keputusan memindahkan ibupejabat rantaunya ke Jakarta. Tan Sri Tony memberi alasan Indonesia dipilih kerana potensi besarnya. Kerajaan banga dengan pencapaian Air Asia yang sudah menjadi pemain penting di Asia tetapi kecewa dengan perpindahan ibupejabat. Kalau nak buat boleh tetapi tidak perlu digembar gemburkan seolah olah mencabar MAHB atau secara tidak langsungnya Kerajaan Malaysia. Tamparan hebat buat Kerajaan dan MABH.

Menyedari masalah Air Asia yang mempunyai `upper bargining power’, Kerajaan Malaysia meluluskan sebuah lagi lesen penerbangan MALINDO untuk menyaingi Air Asia atau sekurang kurangnya mengisi kelompongan yang Air Asia tinggalkan (jika). Inilah `wrong decision’ oleh Tan Sri Tony Air Asia yang telah `create business opportunity’ kepada pihak lain.
Azran Osman Rani telah melakukan `wrong decision’ dan mungkin telah create satu lagi business opportunity kepada pihak lain.

Anonymous said...

mintak tolonglah bang. kalau boleh font dilamam ini dibesarkan supaya tidak payak saya mendekatkan mata saya dengan monitor saya. terima kasih dan bebanyak maaflah bang kalau rayuan saya ini menimbulkan masaalah.

Unknown said...

FONTm kat ARTICLE UTAMA BLOG KASI BESAR LAAA BRO kalau nak TRAFFIC HITS KAW KAW..sakit mata oo mau baca!!! saya sapot blog ni kamonn!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...