Risiko bahaya makan sayur kangkung didedahkan..

WAJIB BACA KEPADA YANG MAKAN SAYUR | Suatu hari, di sebuah klinik, semua doktor kebingungan kerana ada seorang anak kecil yang menderita sakit perut. Anak itu dibawa ke klinik oleh ibu bapanya setelah 2 hari menderita sakit perut..

Sudah bermacam ubat sakit perut yang diberikan kepada anak itu, namun demam tak sembuh.

Ibu bapa anak tersebut ditanya oleh Doktor, 'Makanan apa yg budak tu makan oleh anak tersebut selama 2 hari ini?' Ibu bapa budak anak itu kebingungan, kerana sejak anaknya demam, anak tersebut tak nak makan, dia hanya minum susu putih, itu pun muntah.

Setelah diperiksa, ternyata sebelum menderita cirit-birit, malam tersebut anak itu makan Kangkung Tumis di restoran brsama ibu bapanya. Doktor segera melakukan X-RAY, ternyata dalam usus anak itu telah berkembang biak lintah dengan anaknya yang kecil2.

Doktor menyerah dan menyatakan tidak sanggup mengambil tindakan pembedahan apapun. Akhirnya anak kecil malang itu pun meninggal dunia.

Setelah diperiksa berulang kali, ternyata lintah itu sebelumnya berada di dalam batang kangkung yang besar. Memang, untuk penggemar kangkung tumis yang paling enak ialah batangnya.

Lintah yang brada di dalam batang kangkung itu tidak akan mati walau dimasak selama 20 minit, apalagi untuk kangkung tumis proses memasak tidak terlalu lama agar menghasilkan rasa kangkung yang sedap. Lintah hanya akan mati jika dibakar.

Didalam usus budak kecil tadi, lintah hanya perlu masa 1 - 2 hari untuk berkembang biak. Jika ada kluarga atau rakan2 yg mengalami hal tersebut, lakukan tindakan dengan memberi minum air rendaman tembakau (bisa diambil dari rokok kretek) biasanya lintah akan keluar dan dalam keadaan mati.

Sebarkan kepada rakan, sahabat, keluarga, atau siapapun yang anda kenal menekan SHARE..

SHARE kepada semua, biar semua tahu…

P/s : Semua yang berlaku atas kehendak Allah S.W.T. Sebagai langkah berjaga-jaga, seeloknya kita cuci bersih-bersih sayur kangkung sebelum dimasak. Wallahualam.
-Gambar Hiasan

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...