Kemenangan Hadi Awang adalah palsu??


Pencabar jawatan presiden PAS Ahmad Awang berkata, beliau menerima kekalahannya dalam merebut jawatan tersebut.

 Bagaimanapun, beliau yang merupakan bekas naib presiden PAS mendakwa, kemenangan yang diperolehi barisan pimpinan baru itu diibaratkan sebagai "kemenangan palsu".

Ia berikutan tindakan yang dibuat oleh sesetengah pihak yang mengeluarkan senarai "chai" untuk memberi panduan kepada para perwakilan membuat pemilihan kepimpinan, katanya.

 "Dengan "chai" ini nampak sangat saya rasa kemenangan yang diperolehi oleh yang menang - dari presiden sampai ke bawah - kemenangan yang palsu yang berasaskan dengan perbuatan yang tidak sihat.

 "Bukan sahaja bercanggah dengan amalan demokrasi dan syariat kerana melakukan tindakan untuk singkirkan rakan perjuangan berdasarkan fitnah dan memburukkan orang lain," katanya.

Malah, Ahmad turut melahirkan kebimbangan bahawa budaya "chai" tersebut bukan sahaja memburukkan imej parti, malah presiden parti itu sendiri.

 "Saya tak ada masalah kalah tapi cara mereka lakukan itu menjatuhkan imej parti Islam seMalaysia. Jatuhkan imej presiden sendiri. "Kalau dibiarkan berlaku chai ni, amalan ini sangat tak bagus," kata bekas pesuruhjaya PAS Perak itu lagi.

Ahmad menjadi pemecah tradisi apabila mencabar jawatan presiden PAS. Ahmad kalah dengan Datuk Seri Abdul Hadi Awang- yang menjadi presiden PAS selama 13 tahun. Hadi mendapat 928 undi manakala Ahmad hanya memperrolehi 233 undi.-MK

3 comments:

Anonymous said...

Cakap je "tak kisah kalah" tapi perangai macam sial sebijik macam ANJING kimak DAP tetap tak ubah.

Memang sah anjing DAP!

Anonymous said...

Kikiki... dah kalah tu kalah laaa... ahmad awang oii

Anonymous said...

Dah kalah salahkan 'cai' pulak. Orang2 PAS semua bodoh2 ker? Nak undi pun kena ikut 'cai' yang diberi? Tak boleh fikir dan buat keputusan sendiri?

Tak pasal2 Ahmad Awang dah jadi kambing hitam DAP.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...