Kalau kereta Malaysia dah tentu kena kutuk sakan punya!!


Gambar di atas menunjukkan sebuah model toyota yang terbaru di pasaran iaitu Toyota Vios 2013. Melihatkan keadaan kenderaan model baru tersebut sudah pasti kita tak menyangka sama sekali bagaimana ia boleh terjadi.

Bayangkan kereta di atas adalah kereta model proton, sudah pasti riuh tersebar ke serata alam dan  jika di FB sudah beribu ribu share telah tersebar. Mana pergi proton baxher, kutuklah dugong ini semahu mahunya..
Inilah bahananya akibat terlalu memuja produk luar dansuka merendah rendahkan barangan keluaran tempatan.

19 comments:

Anonymous said...

Toyota hebat oiii maner ada cacat cela
Perfekto org kata,,
Proton je tin milo kuality cap ayam sbb kete msia.,

Kikiki

Anonymous said...

jgn jdi bengap..kbykan org compare dgn harga..kreta buatan dlm ngara sendiri pn nk jual mhal..agak2la...pstu kluar la statement otak cetek kate ala support la barangan kite, klu barangan kite pn jual cekik darah nk mmpus dlm negara sndiri aq beli kereta jenama lain dgn harga jauh murah dan sama spec lg bgus..puii sje nk buat isu...klu setakat gmba mcm nie aq pun bole google gmbar proton punye kereta yg dh rosak n hancur..FAIL

Anonymous said...

saudara, cuba fahamkan title tu betol2...

Anonymous said...

minyak naik pun bising,
beli kereta pun bising,

Anonymous said...

sumber mengatakan itu hanya photoshop... entah la !!

Anonymous said...

Tak kisah pun beli proton tp harge xsepadan. Cube persona ngan vios same harge br org x komplen. Ngok! Cukai!

Anonymous said...

Anon 7.29 bkn saya nak ngata le ukur dulu baju dibdn sendiri klau x mampu x yah beli.....

Anonymous said...


Harga produk sepatutnya berdasarkan kepada kualiti dan spec.Kenapa dimalaysia harga kereta berdasarkan tax dan duti sehingga harganya lebih mahal. Negara asean pun dah ramai ikut dasar malaysia ni..wkwkwkw..

Anonymous said...

si 0436 tu slalu yang kutuk kot..ckp je pandai,bila kereta toyota kena batang idung, bahan cakap proton harga tinggi la pulak, rakyat tertekan la..kalau tak mampu beli la yang mampu je ikut gaji korang la tak kira apa brand yang korang suka..kalau memang pandai masuk la join engineer proton upgrade mana yang perlu ikut spek yang korang kata boleh fight jenama luar..kang kata macam tin milo lah ape lah, NCAP boleh rate 5stars nak kata apa lagi...ayoo

Anonymous said...

Ape la yg korg duk kait dgn harga la, kualiti la spec la, duty la...gambar kt atas ni nk tnjuk bile jnama lain buat hal, org msia xkonmplen, tp bile proton buat hal satu m'sia heboh.nk komen psal hrga duty, politik, macai blal bla bla cr la artikel lain la..

P/s: dh byk org photoshop pic kt internet, smua g sebar biar satu msia tau (walopon xtw btol ke x). Tp bile photoshop kete toyota ni (kalo btol photoshop la) xde plak org nk sebar...mentality org msia

Anonymous said...

gambar ni kn nk tnjuk yg kalo kete toyota buat hal org xde nk sebar.tp kalo kete proton buat hal, satu dunia nk canang..Nk bising psal harga, spec, cukai, politik bagai p cr artikel lain la..

Anonymous said...

gambar ni kn nk tnjuk yg kalo kete toyota buat hal org xde nk sebar.tp kalo kete proton buat hal, satu dunia nk canang..Nk bising psal harga, spec, cukai, politik bagai p cr artikel lain la..

Anonymous said...

pencacai pembangkang ni mmg mulut longkang....kutuk dentam dentum...last2 beli keta proton jugaaaaakkk...bukti ada dekat dgn aku ni haaaa

Aidil Kario said...

Aku ta tau lah apa yang berlaku dekat kereta vios tu....tapi kalau na banding prestasi....preve dengan vios yang sebelum ni.....preve tu dah boleh cadangkan campak kat tong sampah.

Aidil Kario said...

Aku ta tau la pulak masalah vios yang baru ni..tapi kalau compare model vioa yang sebelum ni dengan preve...da boleh cadangkan campqk preve dalm tong sampah

Anonymous said...

tetap beli kereta luar...
keta luar 1 dalam 1000

keta kita 700 dalam 1000...
sejak dulu lagi..cermin 3 turun,1 tak turun..2 turun 2 tak mau..dll..
itu baru cermin...lain2 cariklah..

Anonymous said...

Jom pi makan satay Haji Samuri jom. Tak yah la nak bertekak sampai sakit tekak, jom kita menyedapkan tekak jom.

Anonymous said...

aku langsung tak heran dgn gambar ni ...
baru2 ni kete yg gah sangat namanya tu hampir melenyapkan adik aku sekeluarga sebab kerosakan yang sama ... "steering and suspension system"
standard la tu ... jepun pun tak mau pakai versi "Vios Thailand" ni

Anonymous said...

Taik babi belaan Cinabeng DAP pun kalau dipuja macam puak2 PASngok boleh jadi keramat, inikan pulak besi setongkol. Vios sama standard dgn Saga BLM saja- cuma sebab nama Toyota Vios, meleleh-lelehlah puak PR kagum dgn bentuk design kereta yang macam dugung tu. Aku dengar masalah vios lebih kurang sama banyak je dengan BLM tapi dek kerana malu duit dah abih banyak & jaga standard, pemilik buat2 diam ja.

Dengan aku punya Persona Elegance 2010, vios layak makan asap je la. Kornering pun terhuyung hayang. Boleh blah la Vios owner sembang je kencang. PTUIH!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...