Info: Senarai 50 Universiti Terbaik Di Malaysia 2012



Senarai 50 Universiti Terbaik Di Malaysia 2012

Universiti ialah sejenis institusi pendidikan tinggi dan pengkajian yang menawarkan ijazah akademik di pelbagai peringkat. Perkataan universiti dipinjam daripada bahasa Inggeris (University) yang turut dipetik daripada frasa bahasa Latin, universitas magistrorum et scholarium yang bermaksud “masyarakat pakar dan pengkaji”. Di Malaysia, terdapat banyak universiti yang hebat.

Sebelum meneruskan kepada universiti terbaik Malaysia 2012, eloklah jika kita mengimbau terlebih dahulu ranking 65 universiti terbaik Malaysia 2011 (LINK). Kalau kita bandingkan, rank dunia universiti tempatan 2012 lebih baik berbanding pada tahun 2011. Berikut merupakan senarai Top 50 Ranking Universiti Terbaik di Malaysia bagi tahun 2012. Tahniah UPM! (Nota: Pelajar UPM jangan gembira sangat kerana tahun 2012 masih belum berakhir, beerti ranking ini boleh berubah bila-bila masa tau)

1.Universiti Putra Malaysia (UPM) (Rank dunia: 428)
2.Universiti Teknologi Malaysia (UTM) (Rank dunia: 437)
3.Universiti Sains Malaysia (USM) (Rank dunia: 464)
4.Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) (Rank dunia: 523)
5.Universiti Malaya (UM) (Rank dunia: 596)
6.Universiti Teknologi MARA (UiTM) (Rank dunia: 626)
7.Multimedia University (MMU) (Rank dunia: 891)
8.Universiti Malaysia Sabah (Rank dunia: 1222)
9.Universiti Malaysia Perlis (UNIMAP) (Rank dunia: 1341)
10.International Islamic University of Malaysia (UIA) (Rank dunia: 1411)
11.Universiti Teknologi Petronas (UTP)
12.Universiti Tenaga Nasional (UNITEN)
13.Universiti Utara Malaysia (UUM)
14.Universiti Tunku Abdul Rahman
15.Universiti Malaysia Terengganu
16.Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS)
17.Universiti Malaysia Pahang (UMP)
18.Universiti Sains Islam Malaysia
19.Universiti Tun Hussein Onn Malaysia
20.Universiti Pendidikan Sultan Idris
21.Open University Malaysia
22.Universiti Teknikal Malaysia Melaka
23.International Medical University
24.Taylor’s University College
25.Tunku Abdul Rahman College
26.Universiti Pertahanan Nasional Malaysia
27.University of Nottingam Malaysia
28.UCSI University
29.Monash University Malaysia
30.Malaysia Theological Seminary
31.Universiti Kuala Lumpur
32.Curtin University of Technology Sarawak Campus
33.Universiti Industri Selangor
34.Selangor International Islamic University College
35.Al Madinah International University
36.Wawasan Open University
37.University Tun Abdul Razak
38.KDU College
39.Universiti Malaysia Kelantan
40.Asia Pasific Institute of Information Technology
41.Help University College
42.Sunway University College
43.INSANIAH University College
44.Universiti Sultan Zainal Abidin
45.Segi College
45.University of Malaya Medical Center & Faculty of Medicine
47.Majlis Peperiksaan Malaysia
48.Malaysian Institute of Management
49.Limkokwing University of Creative Technology
50.Disted-Stamford College

11 comments:

Anonymous said...

Dari segi yang mana dinilai bagi meletakkan sesebuah universiti itu di kedudukan yang mana? Almaklumlah,saya pelajar IIUM.Ingin sangat tahu supaya saya dapat meningkatkan prestasi IIUM.

Anonymous said...

rs bangga gak sebagai x student upm akhirnya upm dpt gak merasa no 1 kat m'si...kalo tak dl asyik diperlekehkan jer ms time study dl blj kat upm dikatakan universiti paling low grade...apa2 pun tahniah tuk semua univ

saiful said...

ni x up to date..
skrg UM no 1

Azizi Hanafi said...

UiTM! hahahaha...! camne pengiraan nye ni?

Anonymous said...

Mane dia ranking untuk Universiti terbuka Perak tajaan hamPAS??? Tak nampak bayang pun....

mv said...

MAJLIS PEPERIKSAAN MALAYSIA TU UNIVERSITY JUGA KEW??????????????

Moslem Girl said...

Sumber daripada mana ye? adakah Webometric Ranking??

Melissa Herman said...

Hello, UM' now at first ok.. Proud to be part of UM ~

Anonymous said...

ni ranking yg duni buat utk thn 2012
http://www.4icu.org/my/

Anonymous said...

tgk kat sini ranking yg dunia buat...

http://www.4icu.org/my/

Anonymous said...

UTM RANK 1 DGN 400 MATA (OKTOBER 2012)
UM RANK 2 DGN 455 MATA
UITM SHAH ALAM RANK 3

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...