Hot! Pasaraya Econsave Tidak Sensitif Terhadap Orang Islam??


Saya terpanggil untuk memuatkan gambar peristiwa yang berlaku di kepada saya petang tadi 19 September 2013 lebih kurang jam 6.30 petang.


Kejadian berlaku di Econ Save, Kamunting Perak. Ketika saya membeli serba sedikit barang keperluan dapur untuk dibawa kerumah ayah dan bonda, saya ternampak kaunter dipasaraya besar ini memaklumkan yang kaunter 1 dikhaskan untuk barangan NON HALAL tetapi saya terperanjat apabila yang pelanggan yang berbaris untuk membuat pembayaran di kaunter itu ada lah dari golongan bangsa MELAYU yg saya percaya beragama ISLAM tanpa ada rasa bersalah dan lebih memeranjatkan saya cashier yang menguruskan kuanter tersebut juga seorang perempuan berbangsa melayu dan bertudung.


Adakah ini atas arahan dari pihak pengurusan atau dibuat secara sukarela ridak la dapat saya pastikan.


Tergerak hati untuk mendapat penjelasan saya bertanya k
an kepada seorang staff berbangsa India kenapa terjadi begitu dan dgn selamba dia berkata memang selalu berlaku Masyallah terkedu saya mendengar penjelasan beliau lalu saya pun mengambil beberapa keping gambar kejadian itu untuk simpanan.


Tetapi keadaan menjadi agak kecoh seketika apabila tiba2 cashier perempuan itu datang kepada saya dan cuba menjelaskan yang beliau sekadar menolong kaunter tersebut bagi meredakan kesesakan disitu tapi saya menjelaskan kepadanya yang tindakan itu adalah salah dan tidak dibenarkan baik dari segi undang2 atau pun agama Islam dan lebih memeranjatkan saya pengawal keselamatan disitu juga tergesa2 datang mencari siapa yang mengambil gambar seolah2 saya pula yang melakukan kesalahan.


Secara baik saya mengaku kepada pegawal keselamatan itu saya yg mengambil gambar tersebut dan menjelaskan tujuan nya Seorang pegawai pengurusan datang berjumpa saya yang mendakwa beliau adalah Pengurus disitu yang dikenali sebagai En. Sahar sambil cuba memerangkan yang pihak pengurusan memang tidak membenarkan staff ISLAM menguruskan kaunter tersebut kecuali dalam keadaan2 tertentu sambil menerangkan bahawa disitu terdapat 4 orang PENGURUS berbangsa MELAYU yang sentiasa mengawal operasi disitu dan merasakan tindakan itu tidak salah.


Saya cuba menerangkan yang walau apa keadaan nya pihak pengurusan tidak boleh membenarkan staff beragama Islam bertugas atau membantu kaunter tersebut tetapi beliau seolah2 memandang ringan akan perkara2 seperti ini.


Saya juga difahamkan bahawa pasaraya ini pernah disiasat oleh jabatan agama negeri kerana mengarahkan staff beragama Islam menguruskan barangan tidak halal.
Jadi saya minta bantuan kepada semua sahabat dan kawan2 agar dapat memanjangkan post saya ini kepihak2 berwajib dan berkenaan supaya tidak berulang lagi peristiwa ini.
Wasalam-SumbeR

3 comments:

Anonymous said...

PENGURUS Islam/Melayu bodoh mcm tu patut diREPOT pd. JAKIM/JAWI! Saya harap dgn. AGENDA PEMERKASAAN EKONOMI BUMIPUTERA, akan mempastikan bidang PERUNCITAN, tidak lagi diMONOPOLI si Bukan Islam!

Tengok Matrade, apa dia buat utk. produk HALAL Islam/Melayu kat Barat? Kalau kat Barat ni, contohnya di Jerman, kedai Asia dimonopoli kaum Cina (walau dari Vietnam atau Filipina) - bukan main susah nak jumpa produk Islam/Melayu Malaysia; dan kalau kedai Islam pula dimonopoli produk Arab, Turki, India atau Pakistan - kdg-kdg taka ada tanda halal cthnya dari India. Rempah-rempah Melayu si CINA Singapura TAMAK, dah tiru dan bolot kat Barat! Oleh kerana Barat dan Cina kat Barat ni anti-Islam (selalunya dlm. diam), dipastikan produk Islam, termasuk produk Melayu, tak dpt. pasaran di kedai-kedai kecil Asia Bukan Islam, mahupun supermarket Jerman/Barat.

Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Islam dan umatnya, Raja-Raja Melayu/PM/UMNO/Bahasa Melayu/K‘jaan BN, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera.

Anonymous said...

Bro biasanya kena terus buat laporan polis. Polis bertindak atas laporan di buat.

batu api said...

Perempuan tu memang melayu tapi belum tentu dia islam, kalau dia islam, belum tentu dia beriman..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...