Kapal-Kapal Perang China menceroboh Perairan Malaysia? Laut China Selatan Di Ambang Bahaya? (Gambar-Gambar)








26/01/2014

BEIJING : Tiga kapal China pada hari Ahad meronda James Shoal , kawasan yang juga dituntut oleh Malaysia, di mana tentera dan pegawai-pegawai di atas kapal bersumpah untuk melindungi kedaulatannya , dalam tanda terbaru ketegasan wilayah Beijing di Laut China Selatan.
Kumpulan itu terdiri daripada sebuah kapal amfibia pendaratan, Changbaishan , dan dua kapal pemusnah , kata agensi berita Xinhua.

” Pada majlis itu diadakan di kawasan Zengmu Reef, tentera dan pegawai-pegawai di atas kapal bersumpah dengan keazaman untuk melindungi kedaulatan negara dan kepentingan maritim, ” kata Xinhua. Zengmu Reef adalah istilah Cina untuk James Shoal.
Xinhua berkata panglima armada Jiang Weilie ” menggesa tentera dan pegawai-pegawai untuk sentiasa bersedia untuk melawan, meningkatkan keupayaan pertempuran dan memimpin bala tentera untuk membantu membina negara ini menjadi sebuah kuasa maritim. “

China dalam pertikaian semakin parah dengan negara jiran terhadap dakwaan bahagian minyak dan gas yang kaya di Laut China Selatan yang berpotensi. China meletakkan tuntutan kepada hampir seluruh laut, yang direntasi oleh laluan perkapalan penting.
Beijing menganggap James Shoal sebagai bahagian selatan wilayah negara.

Mac lepas, Malaysia membantah kemasukan empat kapal Cina di James Shoal , kira-kira 80 km ( 50 batu) dari Sarawak di pulau Borneo.

Vietnam, Taiwan, Brunei, Malaysia dan Filipina juga mendakwa bahagian-bahagian lain di Laut China Selatan. China mempunyai pertikaian yang berasingan dengan Jepun di Laut China Timur.


BEIJING: Three Chinese ships on Sunday patrolled the James Shoal, an area also claimed by Malaysia, and soldiers and officers on board swore to safeguard its sovereignty, in the latest sign of Beijing’s territorial assertiveness in the South China Sea.


The group was made up of an amphibious landing craft, the Changbaishan, and two destroyers, state news agency Xinhua said.
“During the ceremony held in the Zengmu Reef area, soldiers and officers aboard swore an oath of determination to safeguard the country’s sovereignty and maritime interests,” Xinhua said. Zengmu Reef is the Chinese term for James Shoal.


Xinhua said the fleet commander Jiang Weilie “urged soldiers and officers to always be prepared to fight, improve combat capabilities and lead the forces to help build the country into a maritime power.”
China is in an increasingly angry dispute with its neighbors over claims to parts of the potentially oil and gas-rich South China Sea. China lays claim to almost the whole of the sea, which is criss-crossed by crucial shipping lanes.


Beijing regards the James Shoal as the southernmost part of the country’s territory.
Last March, Malaysia protested against the incursion of four Chinese ships in James Shoal, about 80 km (50 miles) off Sarawak on Borneo island. Chinese sailors fired guns in the air during the visit to the shoal. In April, a Chinese maritime surveillance ship returned to James Shoal to leave behind steel markers to assert its claim.
China upset the Philippines and the United States this month when rules went into force demanding fishing boats seek permission to enter waters under the jurisdiction of China’s southern province of Hainan, an area the provincial government says covers much of the South China Sea.


Vietnam, Taiwan, Brunei, Malaysia and the Philippines also claim other parts of the South China Sea. China has a separate dispute with Japan in the East China Sea.

http://www.arabnews.com/news/515571

http://www.theborneopost.com/2014/01...d-by-malaysia/



Maklumat tambahan: Tiga hari lepas Changbaishan dan dua escort destroyers Wuhan dan Haikou melakukan latihan pendaratan di Paracel Island. kemudian Reuters laporkan 15 jam lepas, Fleet ni dilaporkan melakukan perkara yang sama juga di JAMES SHOAL. Sekali lagi. - Sumber Military Malaysia FB 

Kalau hangpa tengok kat forum-forum tertentu ada yang pro china.
Sokong apa yang diorang lakukan.
Tak sabar tengok china jajah malaysia..mengejutkan mereka ni mungkin sokong dap..bahaya pemikiran puak ni..
Hangpa tak percaya masuk la forum Low Yat. Net
Harapan aku, agar polemik ini dapat diselesaikan secara baik dan berhemah.

Macam ni kot China claim kawasan jajahan mereka?

3 comments:

Anonymous said...

Dah terang2 dkt srawak tu. Melampau keras kepala betui china ni,
Prangai mcm cina dapig.

Gombug said...

Connectify: Teknologi perisian tentera kini untuk pengguna bagi perkongsian internet. Sebagai contoh katakan rakan sebilik anda mempunyai komputer riba yang disambung ke talian internet manakala komputer riba atau tablet anda tidak mempunyai sambungan internet, maka perisian inilah yang anda perlukan. Baca selanjutnya...


Telefon pintar Sony Ericsson Xperia tawarkan kapasiti 50GB simpanan secara percuma. Pihak Sony Ericsson telah melancarkan promosi bagi pemilik Xperia yakni ruang simpanan berkapasiti sebanyak 50GB secara percuma berasaskan teknologi cloud storage. Baca selanjutnya...


Telefon pintar berteknologi Android kini turut sama 'berperang' di medan peperangan untuk membantu tentera dengan mengenal pasti lokasi laluan & pasukan yang lain serta membantu membina taktikal sistem pertahanan pasukan. Pihak tentera Amerika Syarikat telah melancarkan versi terbaru prototaip yang diberi nama Army Software Marketplace iaitu sebuah laman web yang menyediakan muat turun aplikasi perisian bagi peranti yang telah disahkan di dalam rangkaian tentera. Baca selanjutnya...


Syarikat pengeluar BlackBerry, Research In Motion (RIM) mengalami masalah kegagalan servis yang serius dalam sejarah iaitu kegagalan titik tunggal atau istilah 'single point of failure' yang disebabkan oleh bencana alam di beberapa negara bebaru ini.Baca selanjutnya...


SINGAPURA (AFP) - Rekrut baru bagi pertahanan tentera Singapura di mana tentera udara & tentera laut akan mendapat senjata baru selain senjata api iaitu iPad. Anggota tentera boleh mengunakan kamera terbina dalam Ipad tersebut untuk mengambil foto & klip video di tempat kerja dan memuat naik ke portal dalam talian Angkatan Bersenjata Singapura(SAF), LEARNet. Anggota tentera juga boleh menggunakan bahan media seperti foto dan video untuk melaksanakan penilaian selepas latihan atau misi.
Baca selanjutnya...

Gombug said...

Pengasas Blackberry hilang jawatan kerana para pelabur. Jawatan Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) yang disandang bersama oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie kini terpaksa akur dengan tekanan dari para pelabur syarikat mereka untuk melepaskan jawatan mereka. Walaupun mereka berdua bersama sama adalah pengasas bersusah payah membangunkan syarikat ini pada awalnya tetapi mereka terpaksa melepaskan jawatan tersebut kepada Thorsten Heins. Keputusan itu sekali gus menamatkan perkongsian kepimpinan selama dua dekad oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie yang juga pengasas syarikat telekomunikasi itu selepas bergelut untuk bersaing dengan Apple dan Google.
Baca selanjutnya...


Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) Teknologi Maklumat Terteruk: Terdapat beberapa individu yang disenaraikan oleh readwriteweb.com di antara ketua pegawai eksekutif(CEO) yang paling teruk bagi peneraju industri teknologi maklumat.Baca selanjutnya...



Flashback trojan: Ancaman virus terbesar bagi pengguna Mac Apple. Serangan virus Flashback ini boleh dikatakan di antara ancaman virus platform Mac OS yang paling terbesar dalam sejarah tersebar sejak era virus disebarkan melalui disket. Boleh dikatakan insiden merupakan serangan yang paling ketara dalam sejarah ke atas pengguna Mac di mana sebelum ini amat jarang untuk diketahui sistem operasi tersebut mempunyai ancaman virus. Baca selanjutnya...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...