Gamak Nik Aziz Hina Penerima BR1M umpama ayam dan lembu.. Ketika jutaan rakyat Malaysia bersyukur dengan pelbagai bantuan yang diberikan Kerajaan Pusat, Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sebaliknya menyamakan usaha murni itu sebagai ‘memberikan hampas kelapa dan padi serta jerami kepada ayam dan lembu’.

Menurut Menteri Besar Kelantan itu, pemberian wang ringgit sangat mendapat sambutan kerana sama dengan ayam dan lembu yang akan datang sekiranya manusia memberikan haiwan tersebut makanan yang digemari.

Sehubungan itu, beliau menambah, pemberian wang ringgit adalah salah di sisi Islam kerana ajaran Islam yang sebenar adalah memberikan ilmu kepada manusia.

“Orang yang menawarkan (wang) kepada orang, (sama seperti) kalau kita panggil ayam nak suruh ayam datang dekat, kita tabur hampas kelapa, tabur padi. Kalau nak panggil lembu kita bubuh (bagi) jerami.-UtusanA.S kata, Hayat Nik Ajih sebagai MB Kelantan jelas alan berkjbur tak lama lagi dek kerana terlalu risau dengan bayang-bayang kerajaan menghulurkan pelbagai jenis bantuan kepada rakyat terutsmanyaBR1M. Nik Ajih sedar yang selama dia jadi MB, dia tak banyak membantu rakyat. Namun pabila rakyat banyak dibantu, dia meroyan dan merepek keluarkan kenyataan yang merapu dan menghina pula.

Betul ke Nik Ajib ni seorang ulamak sejati? 
Sifat ulamak yg sebenar adalah menjalankan dakwah tidak mencmpur adukkan politik, tidak memaki serakah, tidak riak, menjaga tutur kata dalam ucapan,tidak menghina sesama umat, serius dalam penyampaian agama islam.. 

 Hanya kata syukur Alhamdulillah kerana pemberian dari kerajaan..bagi pendapat aku, kerajaan ingin memberi penghargaan kepada rakyat kerana bersama-sama memacu serta memajukan ekonomi negara dan penerima BR1M adalah umpama golongan pekerja..

Perkara ini seolah mendapat Bonus dari kerajaan walaupun aku tidak bekerja sebagai penjawat awam..

kepada Nik Ajih terima kasih diatas penghinaan ini semoga Pas kalah teruk diseluruh Malaysia terutamanya di Kelantan..

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...