Rakaman video cetus kemarahanSelepas lapan hari berlaku protes yang setakat ini mengorbankan hampir 60 nyawa, rakaman video memaparkan penunjuk perasaan dibogelkan, diheret dan dibelasah polis mencetuskan kemarahan baru di kalangan rakyat Mesir.

Hamada Saber, 48, kini di hospital polis, sehari selepas dilihat di kaca televisyen menjadi sasaran serangan polis antirusuhan. Melalui rakaman video itu, Hamada kelihatan tanpa pakaian, comot dan diserang polis sebelum ditarik ke kereta perisai berhampiran Istana Presiden.

Pejabat Presiden Mesir berjanji menjalankan siasatan terhadap insiden itu yang berlaku sejurus selepas pertempuran antara penunjuk perasaan dan pihak berkuasa mengorbankan orang awam.

Pembangkang menuduh Mohamed Mursi menggunakan kaedah ganas, sama seperti dilakukan pemerintah Mesir sebelum ini Hosni Mubarak. Sumber

A.S kata, inilah bahananya nak tukar kerajaan sangat. Sampai sekarang pergolakan masih tidak selesai. Inilah propaganda puak PR yang  mahukan fenomena kebangkjitan arab spring menular ke negara kita.

Polis disana pun bertindak jauh lebih kejam dari Malaysia.
So, apa lagi yang korang mahukan? Syukurlah dengan keamanan dan kesejahteraan yang ada di Malaysia hari ini.Usahlah kita perjudikan nasib anak dan cucu kita..

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...