Burung Enggang Dengan Angkuhnya Lepas Di Lautan sebagaimana Angkuhnya cina DAP..


Mascot UBAH Burung Enggang setinggi 7 meter telah dilancarkan di Promenade Sungai Pinang pagi tadi menggambarkan keangkuhan dan penghinaan terhadap orang yang tidak menyokong mereka.

Di kala rakyat berdepan dengan kenaikan harga barang yang berpunca dari tindakan puak puak mereka sendiri juga, di kala ramai rakyat Pulau Pinang yang masih ramai yang memerlukan bantuan walaupun retorik Guan Eng menyatakan P.Pinang sifar miskin tegar, Dap dengan angkuh membelanjakan hampir RM70,000 untuk perkara sia sia ini.

 Bayangkan jika Umno yang melakukan perkara membazir seperti ini? Sudah tentu akan dihentam oleh puak ultra kiasu dan segelintir melayu bangsat pencacai mereka.

Apa yang menarik ialah burung UBAH ini diilhamkan dari itik getah kuning yang mahsyur di Hong Kong. Kita tidak hairan jika apa-apa saja yang dibuat oleh DAP diilhamkan dari Hong Kong, China, Singapura, Taiwan dan negara-negara yang se-sepet dengannya.

Di hong kong

Sesungguhnya, DAP terus mengimpikan sebuah negara yang didominasi bangsa Cina dan berdegil enggan menerima hakikat bahawa negara ini adalah milik Melayu. Tidak diketahui sama ada kerajaan Pulau Pinang ada membuat audit ke atas ‘derma’ dan ‘tajaan’ yang diterima bagi menyiapkan burung ini.

 Tetapi yang pasti, kos hampir RM70,000 dan masa 2 bulan yang diambil untuk menyiapkannya hanya untuk ‘kepuasan dan kegembiraan’ membuktikan betapa mereka begitu dambakan kuasa dan betapa gembiranya mereka kerana dapat menawan dan mengekalkan Pulau Pinang di tangan Cina.

 Sebenarnya, cita-cita kaum Cina negara ini terlalu besar dan tinggi dan bukan sekadar ingin membela atau mempertahankan kaum mereka. Penting untuk semua pihak di negara ini untuk memahami perbezaan pemikiran kaum Cina dengan kaum-kaum lain.

Jika politikus selalunya memegang kuasa politik dengan fahaman bahawa mereka perlu berkhidmat kepada rakyat kawasan mereka atau negara ini, tetapi tapi apa yang politikus dari kaum Cina faham mengenai kuasa politik ialah beliau mewakili kaumnya.

 Dapat disimpulkan, kaum Cina sekarang melihat kuasa yang mereka pegang di Pulau Pinang sebagai lambang kuasa kaum mereka. Mereka boleh mendongak kepala ke atas dan tak pedulikan orang lain apa nak kata.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...