Terkini dari Mufti! Wanita Islam Dilarang Tayang Gambar dalam Facebook!


NEW DELHI 13 Ogos - Seorang mufti di India mengisytiharkan bahawa perbuatan memaparkan gambar di Facebook dan media-media sosial yang lain adalah 'melanggar hukum Islam'.

Abul Irfan Naimul Halim Firagni Mahli berkata, umat Islam khususnya wanita Islam harus mengelakkan daripada menyiarkan gambar mereka di dalam talian.

Beliau berkata demikian dalam sesi temubual dengan media Trust of India (PTI), pada Ahad lalu.

Beliau juga menyediakan dua talian bagi membantu menasihati orang ramai berkaitan isu-isu Islam.

Sehubungan itu, beliau menasihati umat Islam wajar menghindari lama-laman sembang sosial.

''Wanita tidak perlu menyiarkan gambar (mereka) di Facebook atau di mana-mana laman sembang sosial di Internet. Ini adalah bertentangan dengan Islam.

''Wanita tidak dibenarkan memaparkan wajah mereka kepada orang lain, selain daripada kaum kerabat lelaki mereka seperti bapa dan saudara-mara. Menyiarkan gambar-gambar di Facebook adalah 'haram','' tambah Saif Abbas Naqvi, yang turut mengendalikan perkhidmatan khidmat nasihat itu.

''Kami berfahaman liberal, kami tidak berfikiran seperti Taliban, apabila anak-anak muda bertanya kepada kami, sama ada mereka boleh mempunyai profil Facebook atau Twitter, kami membenarkannya, tetapi Syariah (undang-undang Islam) tidak membenarkan wanita Islam untuk menyiarkan gambar-gambar (mereka),'' ujar Saif Abbas.

Bagaimanapun, Abul Irfan Naimul mengakui akaun media sosial yang dibuka atas alasan perniagaan adalah dibenarkan.

''Jika seseorang itu menggunakan Facebook untuk tujuan perniagaan atau untuk tujuan yang membina, maka akaun (tindakan) ini adalah munasabah,'' katanya. - AGENSI


A.S KATA ITU PANDANGAN MUFTI DARI INDIA. 
BAGAIMANA DENGAN MALAYSIA PULA?
PASTI WANITA ISLAM DI MALAYSIA ADA YANG MELOMPAT DAN TERASA..
YANG PENTINGNYA, GUNAKANLAH MEDIA SOSIAL DENGAN BIJAKSANA BUKANNYA TEMPAT UNTUK MENGADU DOMBA DAN MEMBUAT DOSA..

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...