2 Gambar Guru Lelaki Sekolah Cedera Ditumbuk Pelajar Tingkatan Dua Di Johor..




Dimaklumkan kejadian berlaku Kota Kulai, Johor. Guru lelaki tersebut kene tumbuk dengan anak murid tingktan 2. Gambar bawah adalah pelajar yang menumbuk guru tersebut.
Punca kejadian adalah disebabkan kerana guru tersebut menegur pelajar terbabit yang dikatakan membuat bising di surau sekolah.

Budak sekolah zaman sekarang makin melampau dan biadap terhadap guru berbeza sekali zaman aku dulu cukup hormat dan takutkan guru. Semua ini bermula dari rumah. Ajaran dan didikan ibu bapa paling utama. Janganlah dipersalahkan kepada kerajaan pula.

17 comments:

Anonymous said...

Kikiki.... bdak tu bru tamat belajo pelebat kutt....

Emm.... sabo la cikgu....

Buat repot polis.... hantar bdak tu kat sekolah juvana...

Coba la tumbuk cigu kat sek tu plakk...

Mohd Zaiddi bin Mohd Dahan said...
This comment has been removed by the author.
fieza218844 said...

My senior at UPSI !!

Anonymous said...

Bdak2 zaman skrg..dtegur salah..xdtegur pn salah jgak. Memang mnguji kesabaran.

keturunan nabi adam said...

Ini sumer poyo...haktuihhhhhhhh

Anonymous said...

Peraturan sekolah[disiplin] yg di buat oleh KPM lebih memihak kepada pelajar. bagi mak ayah pulak - anak selalu benar

Anonymous said...

berapa banyakkah anda disini yg masih bergelar pelajar? murid tak kacau guru kalau mereka tak cari pasal.

arie Ya'acob said...

Huhhhh..tak lekat lah ilmu ko dik...menderhaka kpd guru beerti ko bakal jd bingai lah...

Anonymous said...

saya x rase budak ni 100% dia yang salah... cikgu yg dewasa takkanlah tak mampu menangkis tumbukan budak yang baru setahun jagung... dulu lain sekarang lain pendekatan cikgu pun kenalah lain x bolehlah macam dulu juga... well like japanese saying there is no bad student only bad teacher...

Anonymous said...

Kepada Anonymoous May 24, 2014 at 3:42 AM, jgn fikir budak tingkatan 2 yg kau kata setahun jagung tu kecik. Budak2 zaman sekarang bukan macam zaman kau dulu. Memanglah sekarang lain jadi pendekatan kena lain tapi kau kena tahu kuasa guru sekarang pun terhad, tak macam zaman kau dulu.
Zaman dulu kalu cikgu denda rotan pun, kau pergi mengadu kat mak ayah, pasti dapat lagi tambahan rotan. Zaman sekarang usahkan rotan yg tak boleh, bahkan simpan beg kat bilik disiplin sbb pelajar ponteng kelas pun kena maki dgn mak ayah kaw kaw punya, siap mak ayah ugut nk pastikan cikgu tu kena tukar sekolah.
Kau kena ingat yg bukan setakat guru dengan pelajar je yg berubah, ibu bapa zaman sekarang pun berubah.
Tak usahlah nak ikut pepatah jepun ke mat saleh ke yg tak leh pakai dlm budaya kita. Realitinya kalu da good teacher, students tu good jugak ke??? Tepuk dada tanya selera ya.

Anonymous said...

Salam ,jgn cepat menghukum ...kena siasat .lg pun cikgu tu org dewasa bertumbuk dgn budak. Akal matang lawan akal tak sempurna.seharusnya akal matang kena cari approach menegur bukan provoking remaja.kalau tumbuk budak sekolah rendah mmg x melawan tp dah menengah ni,tenaga mrk dah lebih,berontak lebih ,nakal lebih,kenalah handle secara profesional. Cikgu bukan maksum ,so mrk juga buat salah,budak2 apatah lg mmg bnyk buat salah tp cara handle budak2 kena tahu cara,bukan dgn berbalas tumbukan. Ada kes pelajar hyper,mrk ni on medication,itupun cikgu kena faham mcm ADHD,lembam,dysleksia dsbnya. Para cikgu,jangan berumah ditepi pantai jika takut dibadai ombak...kalau terbukti tidak salah cikgu,ikut prosedur yg ditetapkan.sekian wassalam.

keturunan nabi adam said...

Ini sumer poyo...haktuihhhhhhhh

Anonymous said...

inilah realiti budak2 zaman sekarang. guru sewaktu dahulu dihormati kerana boleh mrotan jika murid sala. murid akak rasa hormat dan takut untuk melakukan kesalahan. bila sekarang bukan saja rotan malah menegur oun dikira salah. makin melampau lah sikap murid yang tidak hormat guru di sekolah.

Anonymous said...

Yang komen thah ape ape tu rasanya cam budak budak jer.....ape ape pun kene hormati guru....untuk dpt berkat....bukan mengasari guru....

Anonymous said...

bukan masalah 'budak zaman sekarang'. zaman dulu pun bila benda ni berlaku, orang cakap 'budak zaman sekarang'.
ini masalah disiplin yg perlu dilihat dari sisi psikologi.

Anonymous said...

Budak tu baru masuk 3line kot terus poyo rasa hebat

Anonymous said...

KAlau dulu...guru boleh potong rambut pelajar yg buat style punk..ada ekor kura2..tp sekarang..tak boleh..kalau potong rambut..guru kena saman..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...