Sultan Brunei Dikecualikan Daripada Hukum Hudud??




Hukum Allah tidak boleh dipinda, Raja, Maharaja, Menteri atau siapa sahaja tidak akan terkecuali dari hukum Allah kerana setiap insan didunia tetap melakukan kesalahan. Sesiapa sahaja kalau bersalah tetap akan dihukum.

Aku pernah terbaca, pasal hudud di Brunei, Aku agak musykil, mengapa hukuman sebat cuma 40 kali?, Dalam al-quran, 100 kali.. Jadi, sempurna dan bolehkah dipanggil hukum hudud kalau begitu?

Aku bertanya, bukan menentang.. Aku sokong dgn jiwa dan raga kalau nak laksanakan hukum hudud yg sebenar-benarnya. Bukan setakat melepas batuk ditangga apatah lagi hanya untuk dijadikan modal politik duniawi.

11 comments:

Anonymous said...

Manusia lebih takut kepada ????????

Sultan Kelantan nanti, macam mana kalau dilaksanakan Hukum Hudud?

Anonymous said...

Harap sebarang artikal hendaklah diselidiki terlebih dahulu sebelum disiarkan, terlebih lagi yang menyentuh hak dan kehidupan negara lain. Kami sendiri selaku rakyat Brunei Darussalam tidak sekali-kali membantah pelaksanaan hukum hudud diNegara ini bukan semata2 takut kepada Raja kami tapi lebih kepada taat akan perintah Allah. Dan pengecualian hukum hudud keatas Sultan itu adalah fitnah semata. Kami menyanjung Ulul Amri kami yang adil. Jadi raakyat dan Negara luar tolong jangan ikut campur dan hormatilah pemerintahan kami. Dan untuk makluman, kami selaku raakyat Brunei tidak sekali2 rasa dizalimi dengan semua ini, jadi tidak usahlah raakyat negara lain sibuk2 berfikir akan kehidupan kami yang seolah2 ditindas pada pandangan luar itu semua adalah karut dan dusta semata2 malah kehidupan kami lebih bahagia, terjamin dan diberkati ALLAH. InsyaAllah..

Anonymous said...

sudah terjadi hudud semua orang tergugat.. semua orang tidak berpuas hati.. Negara Brunei yang kecil terus terkenal diseluruh dunia. sudah-sudahlah fikirkan negara orang tidak usah masuk campur.. semoga Allah merahmati Negara Brunei Darussalam..

Anonymous said...

Perkara yang disebutkan oleh blogger ni saya dah tengok..untuk pengetahuan saudara...Bab itu adalah didalam perlembagaan Brunei yang lama..dan pindaan perlembagaan yang terakhir adalah pada tahun 2008. Enakmen hudud baru sahaja dilaksanakan pada 1 mei 2014.

Pada satu kenyataan akhbar di Brunei Times oleh Kementerian Agama Brunei...hukuman jenayah shariah akan dilaksanakan kepada semua yang berada di brunei tanpa mengira pangkat. Saya akan bagi link bila jumpa balik..Inshaa Allah.

Dan didalam perlembagaan brunei yang lama itu terang terang dinyatakan hanya “Kebawah Duli Sultan Yang Di-Pertuan..” bukan diyatakan “Kerabat” sebagaimana yang disebarkan oleh sesetengah orang. Mohon check balik,jangan main baca sekejap terus tuduh dan hina je..
Report

Syukri Metussin said...

Perkara yang disebutkan oleh blogger tu saya dah tengok....Bab itu adalah didalam perlembagaan Brunei yang lama..dan pindaan perlembagaan yang terakhir adalah pada tahun 2008. Enakmen hudud baru sahaja dilaksanakan pada 1 mei 2014.

Pada satu kenyataan akhbar di Brunei Times oleh Kementerian Agama Brunei...hukuman jenayah shariah akan dilaksanakan kepada semua yang berada di brunei tanpa mengira pangkat. Saya akan bagi link bila jumpa balik..Inshaa Allah.

Dan didalam perlembagaan brunei yang lama itu terang terang dinyatakan hanya “Kebawah Duli Sultan Yang Di-Pertuan..” bukan diyatakan “Kerabat” sebagaimana yang disebarkan oleh sesetengah orang. Mohon check balik,jangan main baca sekejap terus tuduh dan hina je..

Anonymous said...

mana ada orang hina ? mana ada orang fitnah ? kau orang pun sama, baca sekejap terus tuduh !!!

Fadli Rosli said...

aku org brunei setelah mmbaca link yg di berikan mengenai sultan di kecualikan dari hudud, informasi ini adalah tidak betul lagi2 penulis nya ini org malaysia dan ia nya bercaggah dari kanun syariah brunei yg di tulis oleh mufti brunei. Aku saran kan lebih baik baca kanun syariah brunei yg di tulis oleh mufti brunei, anda boleh dapati di play store atau app store type "hukuman syariah brunei"

Fadli Rosli said...

aku org brunei setelah mmbaca link yg di berikan mengenai sultan di kecualikan dari hudud, informasi ini adalah tidak betul lagi2 penulis nya ini org malaysia dan ia nya bercaggah dari kanun syariah brunei yg di tulis oleh mufti brunei. Aku saran kan lebih baik baca kanun syariah brunei yg di tulis oleh mufti brunei, anda boleh dapati di play store atau app store type "hukuman syariah brunei"

Anonymous said...

Andangnya tu.mana2 blog ku baca mmg ada yg negative.media barat atu d maklumi udah mmg negative n nda tau agama islam walau nda semua.tapi lebih menyedihkan negara jiran sendiri malaysia..sebuah negara islam ada sesetengah rakyatnya berugama islam memfitnah n mencaci sultan brunei.

Anonymous said...

Negara kecil yang bersungguh ssungguh mahu menjalankan dan menegakan ajaran Allah..semoga semakin diberkati dan dirahmati..

Anonymous said...

http://hijabulcrewz.blogspot.com/2014/05/wajib-baca-salah-faham-berkenaan.html


baca, faham, hadam....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...