Jawapan dari sahabat mengenai 'kehebatan' Thailand berbanding Malaysia yg tersebar..


Jawapan dari sahabat yang tinggal di Thailand terhadap fitnah yang disebarkan oleh pecacai Pakatan Reput.

" Ada segelintir manusia POLITIK TAKSUB dari Malaysia, paksa kami untuk mengaku kebenaran FITNAH ini.

Kami tiada kepentingan dalam politik Malaysia, so buat apa kami nak berbohong. Mereka gunakan bendera Thailand untuk melakukan provokasi politik. Ada juga yang TAG di Facebook kami, bila kami nyatakan kebenaran, dia dan geng mereka maki hamun saya. Apa dosa saya bila BERKATA BENAR.Ada yang suruh saya buka cawangan UMNO di Thailand. GILA GILA GILA.

Bila anda buat FITNAH, orang jelaskan kebenaran, Janganlah nak marah. Jangan keluar hadis dan Al Quran katakan kami kafir. Kami memang tak sokong atau undi PAS di Thailand. Takkan kami KAFIR ?

PENJELASAN TENTANG FITNAH BERKENAAN
1.Top Sim Kad Tiada Expiry Date .
Soalannya syarikat mana ? Di tiga Wilayah bergolak, penggunaan HP sangat ketat.Salinan Kad Pengenalan juga diambil. Cuma di wilayah yang dianggap selamat tidak perlu didaftarkan. Tarikh luput sama saja. Ada yang 3 bulan, 6 bulan , 12 bulan dan bergantung kepada tawaran dan promosi.

2. Lesen boleh pakai sampai mati dengan sekali bayar .
Lesen apa ? lembu, kerbau atau babi ? Lesen kenderaan, kena renew setiap tahun, sama dengan di Malaysia. Cuma orang yang ambil 30 – 40 dahulu sahaja,boleh guna sepanjang hajat. Sekarang ini penguatkuasaan memasang lampu siang untuk motosikal dan pemakain helmet dikuat kuasa. Setiap hari ada road block. CUKAI JALAN DAN INSURANS pun kena bayar setiap tahun. Yang murah ,sekadar Syarat untuk membeli kereta atau kenderaan. Bila accident ramai yang mati kena tembak bukan mati kemalangan.KERANA masing masing nak claim kerosakkan. Terjadilah pergaduhan.

3. Warga tua, OKU dan Ibu Tunggal dapat Seratus sebulan bersamaan 1200 setahun. HAHAHAHA THB100 = RM10 . THB1200 sama dengan RM120, makan kuaci pun belum tentu boleh hidup. Wargatua TERPILIH dapat THB500-THB700 sebulan bersamaan dengan RM50-RM70. Setahun berapa ? Sama dengan BRIM ka ?
Ibu Tunggal dapat ? FITNAH yang sangat besar. Orang Islam Thai umur 15 pun dah kahwin, umur 16 th dah cerai. Kebanyakkan yang berniaga Tom Yam di Malaysia adalah dari 3 Wilayah bergolak terutama Pattani.Kebanyakan wanita adalah Ibu Tunggal. Pi Tanya sendiri.
OKU dapat ? kakak saya pun OKU, sampai sekarang umur 42 tahun mohon tak dapat lagi.

4. Murid Murid diberi Makanan Percuma. Benar. Murid murid yang nak jadi Tok Sami Buddha memang dapat makanan percuma. TAPI mereka kena berjalan ke tempat tempat yang mahu bagi makan pada mereka.

5. Parabola sekali bayar RM400 pakai sampai mati . HAHAHAHAHA tak da parabola tak gambar la sheikh ooooi. Semua channel kena guna para bola. Kalau nak tengok HBO atau macam Astro, kena bayar sebulan THB1000 – THB1500. Kalau nak IPTV pun kena langgan. Ada PAHAM KA ?

6. Kereta import memang murah. Vios THB600,000 sebuah. Sebab Thai dah lama guna GST. So duti kereta dikurangkan. Kebanyakkan kilang pemasangan kereta dan motor Thai antara yang terbesar di dunia. Seperti juga Malaysia Ron95 baru 2,30 dan di Thai Ron95 RM4.50 per liter. Guna kereta setahun bubuh minyak nilainya sama macam beli kereta Malaysia dan guna di Malaysia. Ada Faham ka ?

7. Keretapi kelas ketiga FREE. Benar, semasa promosi. Macam Airasia juga la, RM1 pun boleh fly.

8. dan macam macam lagi.
Nak komen tentang ini. Anda perlu bersyukur tinggal di Malaysia, sebab buat FITNAH macam ni boleh terus hidup panjang. Kalau di THAI anda dah mungkin jadi MAYAT. Anda sekadar datang Thai cari AYAM di DANNOK dan balik MALAYSIA LAGAK MACAM ALIM ULAMAK. Sebenarnya anda tak tahu penderitaan kami di sini. Sekarang kami sedang mengadakan kelas Bahasa Melayu dan Fardu AIn dan Pengajian IQRA. Kami ada seramai 232 orang.Kami terpaksa mencari DANA sendiri dalam membimbing anak anak mengenali ALLAH DAN MUHAMMAD SAW. Kalau anda terasa sukar tinggal di Malaysia, kami alu alukan kedatangan anda untuk mengajar sukarela tanpa gaji di Kampung kami. 

8 comments:

maae said...

Itu lah jenglot ! Suruh dia duduk dalam hutan Thailand, gerenti semua 'free' !Anonymous said...

ada satu hal belum berjawab..
pasal Tol.. sebelum tu, aku duk di Changlun, dah pernah sampai Bangkok.
memang jalan di haytai tak dak Tol.. SEBAB jalan dia bukan highway, jalan kampung(state road) cam kat sini.. kalau nak kena tol cuba pi Bangkok tengok.. guna highway.. then barulah kot terbeliak mata macai macai PR kot.. tol mahal lak tu...

Anonymous said...

confirm yg buat statement pasal Thailand tu da terkena jampi serapah org sana. Sampaikan keindahan, keamanan negeri sendiri pun tak nampak. Orang mcm nie baik suruh depa pack barang, berangkut ramai-ramai ke Thailand, kalau da indah sangat kat sinun tu. Jenis manusia tak reti bersyukur, mcm tu lah. Tarak baca punya orang .. shooohhhhhhhh

AwangLiku said...

Macai PR bodoh bertingkek-tingkek..

Anonymous said...

Yang pasti orang siam tak akan jadi macam orang MELAYU yang akan jadi red indian, katanya.....

Longchepoh said...

SOALAN:
KENAPA PEMBANGKANG DI MALAYSIA SUKA MENIPU DAN BERBOHONG?

JAWAPANNYA:
KERANA ADA NUAR BERAHIM, CINA ROKET DAN BENDERA CAP BULAN

Anonymous said...

Nok BELAWOK BIAR PADE DENGAN REALITI..
BASO KERAS KENG..

Anonymous said...

baso nate bewok. hari2 kedaroh bangkai.hati jadi benok.
cer jadi manusia sikit. bue sifat huduh dale ati tuh. bebanyok bersyukur. insyaallah tuhe tamboh rezeki.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...