Renungan Part 1: Kisah Benar Perilaku Seorang Cina Yang Sangat Rasis Di Malaysia Yang Perlu Dibaca.

Aku tulis entry ni takde sekelumit niat pun nak ajak ke arah mencetuskan kebencian antara kaum. 

Aku juga yakin masih ramai lagi kaum cina di luar sana yang tidak bersikap sehingga terlalu rasis sampai ke tahap begini. Ni aku kongsi artikel yang datang ke peti emel aku siang tadi.

Cuma aku ingin mengajak rakan-rakan pembaca blog yang budiman agar dapat bermuhasabah dan luangkan masa untuk berfikir sejenak. Orang melayu masih berpecah dan bertelagah sesama sendiri. Baru ada seorang dua melayu yang nak kaya, mereka diboikot habis-habisan termasuklah ada segelintir orang melayu itu sendiri.

Kita orang melayu takde pun nak bersikap sebegini. Kedai cina ramai orang melayu yang support. Tak kiralah kedai apa jua sekalipun. Aku harap kalau ada orang cina yang baca, mau buat rilek sudah. Tak perlu nak bersikap terlalu rasis seperti ini. Kek ekonon\mi dan kekayaan majoritynya diperolehi oleh orang cina yang rata-ratanya disokong oleh orang melayu sendiri tanpa ada masalah. 

Semua kaum bebas untuk mengumpulkan kekayaan diatas kerajinan dan usaha masing-masing. Janganlah kita berprasangka buruk dan bersikap tamak dan iri hati dengan apa yang orang lain perolehi.

Apa sebenarnya yang kalian mahukan bila ada segelintir yang bersikap seperti dibawah?

*************
 
Dialog ni adalah BENAR hasil sembang bersama rakan rakan di kedai mamak.

Rakan saya sedang bekerja diofis. Biasa la bila lapar mesti makan something kan. Untuk makluman rakan saya non Malay. Dia jenis open minded dan TIDAK PERKAUMAN! Dan tempat keje dia ni 100% CINA RASIS! ok sambung cite. Kebetulan rakan ni sedang makan roti. brand GARDENIA!!!. Asalnya sembang dalam dialek cina dorang rakan saya translate cite balik kat saya. (saya edit ikut sedap baca yep)

rakan : sambil makan roti GARDENIA.

ofismate CINA RASIS : Woi XXX. Apa pasal ko makan roti ni?

rakan : kenapa pulak? Aku lapar la.

ofismate CINA RASIS : Ko tau tak kita tak boleh makan roti ni. GARDENIA ni!!! Kan ke org cina semua dah BOIKOT! ko ni kenapa makan roti GARDENIA ni? Kan ke sekarang kita semua pakat beli roti MASSIMO je.

rakan : Aku dah lama makan roti GARDENIA. Sedap je. Apa masalah?

ofismate CINA RASIS : Kan ke roti GARDENIA ni org MElayu punya! Org kerajaan punya. Ko makan makan roti ni macam ko bagi duit kat org Melayu! Lagi baik ko makan MASSIMO aje. Massimo tu cina punya.

rakan : Oh. Macam tu ke. So korang dah boikot GARDENIA ke?

ofismate CINA RASIS : Ye la. Kita Boikot Melayu ma. Mesti sokong bisnes cina. Org Melayu ni dah cukup kaya. Duit cukai kerajaan kutip semua bagi kat org Melayu. Kenapa kita nak sokong company Melayu lagi. Bagi mereka bangrap la.

rakan : uh oh. Macam tu ke. (terkedu la kawan tu). 

ofismate CINA RASIS : Ye lah. Kenapa kita nak support org Melayu. Kerajaan dah banyak tolong mereka. Kita mana ada kerajaan tolong. Orang Melayu banyak dapat advantage dari kerajaan. Duit kita pulah dikutip banyak bagi kat org Melayu. Kita dapat apa? Tarak apa la.

rakan : ....... (terdiam sambil terus mengunyah roti Gardenia tu)

ofismate CINA RASIS : Orang Melayu dah banyak kaya. Kerajaan dah banyak tolong. Sekarang masa kita boikot bisnes Melayu dan support bisnes cina saja. Ko stop makan Gardenia. Ingat tu. Kita support Massimo saja. Atau beli saja kat kedai roti cina saja. 

Sekian, renung-renungkan dan selamat beramal. 
Part seterusnya akan muncul selepas ini. Tunggu..





9 comments:

Anonymous said...

betul apa yg dikatakan...hanya segelintir melayu yg terpilih sahaja yg dpt untung...majoriti melayu lain hanya dpt tengok aje...yg kenyang...puak2 kroni sahaja...

Anonymous said...

Bila mereka buat kita kata rasis..bila kita buat sistem kuata halang anak2 cina pandai masuk IPT awam...bila kita had jumlah pekerja bukan melayu dalam kerajaan just untuk syarat...Kena fikir balik adakah kita punca mereka jadi macam sekarang??...Lihat surat khabar prefered speaking mandrin only...samalah macam kita keja kerajaan kebanyakkan untuk melayu sahaja...anak cina pandai SPM berapa banyak x dapat masuk university? Diorang terpaksa bayar masuk IPTS...bila diorang dah senang kita harap mereka nak support ngan tolong kita?? Jangan harap la..So think what we do 1st before blamming others..sekian (I'm Malay but i'm not rasis)

Nur Ezqy said...

Salam pada semua...
Kami pembekal strip ujian kehamilan dan ovulasi dengan harga yang murah tetapi berkualiti.

Kami menjual secara runcit pukal dan dropship.

Harga serendah RM1.00/pcs.

Lebih banyak anda beli, lebih DISKAUN kami beri

Untuk keterangan lanjut lawati blog shop kami:
http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com/

terima kasih admin

Anonymous said...

Itu sebabnya susah nak bawa kesedaran pada orang Melayu. Bila sahaja ada diantara orang Melayu yang tersedar ada pihak yang memboikot orang Melayu dan menyedarkan kawan-kawannya maka adalah diantara orang Melayu frust yang konon kata tak rasis tapi terlepas maksud sebenar seruan kesedaran tersebut. Lihatlah betapa melelehnya orang Melayu, misalnya dalam kes Kopitiam Old Town yg sudah jelas terjumpa kaki katak dalam sup yg dihidangnya, orang Melayu masih juga ke situ.Aku anak seorang peniaga yang faham selok belok berniaga, dan dari pemerhatian aku , memamng benar orang Cina tak akan membeli barang di kedai aku atau kedai bapa aku kalau tidak betul terdesak. Itupun mereka ketuk harga bagai nak rak. Sedangkan mereka akan dihalau oleh peniaga bangsa mereka sendiri kalau mereka buat deal yang bukan-bukan! Orang Melayu rata-rata macam "Rusa masuk Kampong" dan tak boleh handle perasaan mereka kalau lihat orang Melayu kaya, maka akan cepatlah mereka melatah dan kata yang bukan-bukan! makan rasuahlah!, kronilah! kedekutlah! dan macam-macam. Aku nak ingatkan orang macam Anon 1.08 AM , kalau ditakdirkan ada orang Melayu berjaya dan tak tolong kita , itu kita biarkan pada Kada" dan Kadar" sahaja. Yang penting ada orang Melayu yang kaya dan mampu menukar imej sosio ekonomi orang Melayu dan elakkan diri dari sifat dengki. Kenapa kita tak pernah dengki dengan Cina yang ramai kaya-kaya tu?? Sedangkan kita tahu bukan semua orang Cina kerja keras dan ramai yang menipu, dan menggunakan kelemahan orang Melayu yang "Jujur bodoh ni" untuk mengaut keuntungan dan membina kekayaan hasil dari sokongan orang Melayu. Lepas tu mereka caci hina kita! Janganlah kita jadi bangsa kejam Cina ni yang ingat semua orang Melayu itu bodoh atau malas!!!Ingatlah orang Melayu sembahYang tetapi orang Cina kebanyakan sembahWANG! itulah dasar hidup mereka, yang bertuhankan WANG!!! Jadi lain kali bila ada orang Melayu yang sebut dia bukan rasis, itu bullshit! pada aku apa salahnya aku jadi racist, when being a racist means championing the cause of his/her people!! I am a proud racist!! I will champion anything that helps people!!

Anonymous said...

Itu sebabnya susah nak bawa kesedaran pada orang Melayu. Bila sahaja ada diantara orang Melayu yang tersedar ada pihak yang memboikot orang Melayu dan menyedarkan kawan-kawannya maka adalah diantara orang Melayu frust yang konon kata tak rasis tapi terlepas maksud sebenar seruan kesedaran tersebut. Lihatlah betapa melelehnya orang Melayu, misalnya dalam kes Kopitiam Old Town yg sudah jelas terjumpa kaki katak dalam sup yg dihidangnya, orang Melayu masih juga ke situ.Aku anak seorang peniaga yang faham selok belok berniaga, dan dari pemerhatian aku , memamng benar orang Cina tak akan membeli barang di kedai aku atau kedai bapa aku kalau tidak betul terdesak. Itupun mereka ketuk harga bagai nak rak. Sedangkan mereka akan dihalau oleh peniaga bangsa mereka sendiri kalau mereka buat deal yang bukan-bukan! Orang Melayu rata-rata macam "Rusa masuk Kampong" dan tak boleh handle perasaan mereka kalau lihat orang Melayu kaya, maka akan cepatlah mereka melatah dan kata yang bukan-bukan! makan rasuahlah!, kronilah! kedekutlah! dan macam-macam. Aku nak ingatkan orang macam Anon 1.08 AM , kalau ditakdirkan ada orang Melayu berjaya dan tak tolong kita , itu kita biarkan pada Kada" dan Kadar" sahaja. Yang penting ada orang Melayu yang kaya dan mampu menukar imej sosio ekonomi orang Melayu dan elakkan diri dari sifat dengki. Kenapa kita tak pernah dengki dengan Cina yang ramai kaya-kaya tu?? Sedangkan kita tahu bukan semua orang Cina kerja keras dan ramai yang menipu, dan menggunakan kelemahan orang Melayu yang "Jujur bodoh ni" untuk mengaut keuntungan dan membina kekayaan hasil dari sokongan orang Melayu. Lepas tu mereka caci hina kita! Janganlah kita jadi bangsa kejam Cina ni yang ingat semua orang Melayu itu bodoh atau malas!!!Ingatlah orang Melayu sembahYang tetapi orang Cina kebanyakan sembahWANG! itulah dasar hidup mereka, yang bertuhankan WANG!!! Jadi lain kali bila ada orang Melayu yang sebut dia bukan rasis, itu bullshit! pada aku apa salahnya aku jadi racist, when being a racist means championing the cause of his/her people!! I am a proud racist!! I will champion anything that helps people!!

Anonymous said...

orang racist adalah manusia yang berfikiran waras dan normal...sebab mereka sayangkan bangsa mereka dan dalam masa yang sama toleransi dgn bangsa lain...itulah amalan orang melayu...

Anonymous said...

Orang China nie tokong dia pun dia tipu

iaa said...

100% terbaik . dah lama sangat kita berkongsi. kalau dah tak sudi tendang aje keluar . jadi 2nd citizen . x payah ada hak kekal. tukar undang2. yg mana ada .

Baling batu sembunyi tangan . Dah pijak kepala orang sekarang nak cerita harmoni ?? Memang cara sama yahudi buat di Palastine . Mula2 sewa lepas tu nak jadi tuan . Bila gagal tumbang BN cerita harmoni .

GE13: Malaysians tweet for unity and harmony
By FLORENCE A. SAMY, MICHELLE TAM AND NICHOLAS CHENG
newsdesk@thestar.com.my

http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2013/5/9/nation/13088543&sec=nation

iaa said...

GE13: Malaysians tweet for unity and harmony
By FLORENCE A. SAMY, MICHELLE TAM AND NICHOLAS CHENG
newsdesk@thestar.com.my

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...