Potret Mantan Sultan Kedah Yang Digantung Di Premis-Premis Perniagaan

Gambar diatas adalah gambar Sultan Abdul Hamid Halim Syah, Sultan kedah ke-28, datuk kepada Sultan Abdul Halim sultan Kedah sekarang yang acapkali kita dapat lihat dikedai-kedai terutamanya kedai makan. Video di bawah (minit 4:20) menyarankan jangan pergi (boikot) ke kedai yang menggantung gambar dipremis perniagaan tersebut kerana menurut Ustaz tersebut aqidah pemilik perniagaan tersebut boleh lari.

Sebab musabab gambar ni pasal peniaga-peniaga terutamanya kaum cina suka gantung di dalam kedai sebab depa kata kononnya ada 'ong' dan dapat melariskan perniagaan. Ada pendapat yang berkata Sultan ni ada 'karamah'. Sejauh mana benarkah kebenaran tersebut AS sendiri pun tak pasti. Lama kelamaan ramai peniaga melayu pun menuruti amalan ini kononnya untuk mendapat tuah.

Apa pun bergantung pada niat. Jika sekadar tanda mengingati dan menghormati seorang bekas sultan yang banyak berjasa, bagi AS tak mengapalah. Cuma janganlah sampai terlalu percaya dengan tuah hingga boleh membawa khurafat sehingga lari aqidah. Jangan pulak para pembaca salah sangka ingat AS cuba nak pertikaikan kuasa sultan macam ADUN Sri Muda tu pulak. Ini lain punya cerita..

3 comments:

The Eugenist said...

Salam..

Setahu saya, orang Melayu percaya bulu Haiwan (tidak pasti dari species apa) di tanjak Almarhum Sultan itu kononnya mempunyai pelaris.

Maka mereka yang menggantungkan gambar Almarhum Sultan itu bukan berniat hendak menunjukkan tanda hormat (saya percaya rata-rata mereka yang melakukan sedemikian tidak sempat dan mungkin tidak pernah hidup dibawah pemerintahan beliau) sebaliknya lebih berpegang kuat kepada kepercayaan karut ini.

HESMEL FAZNEE FAISAL

Anonymous said...

bagaimana pulak puak yang tampai muka N.ajis kat motor kat kereta kat lori dan beranggapan depa nanti mesti masuk syurga?

Anonymous said...

sokong anon 11.21:

yang penganut pas gantung gambar nik ajis merata tempat...kat kereta pun tampal gambar orang tua murtad tu ok ker?.

AL-MARHUM SULTAN KEDAH TU DAH LAMA MANGKATNYA...
kat rumah aku pun ada gambar tu.
penganut2 pas ni...kalo karpal singh pakai serban dan ambil gambar maka mereka akan gantong gambar tu dalam masjid.
penganut pas memang celako...celako...celako..termasuk nik ajis..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...